Гречаний мед
корисні властивості свої довів неодноразово вже давно, він має неймовірні смакові якості, а також володіє хорошими лікарськими властивостями.
Гречаний мед готується бджілками, які збирають нектар з квіток гречки на полях. При цьому гречка дозволяє бджолам виготовляти з її нектару найвищий сорт меду. Невеликі біленькі або рожеві квітки цієї рослини цвітуть у липні-серпні, а цілюща сила його відома не з чуток. Гречаний мед відрізняє високий вміст ферментів, антибіотиків природного походження.Цей вид меду вважається одним з найтемніших за кольором, причому, чим свіже збір меду, тим світліше (від світло коричневого до червоного), а в міру зберігання він набуває темно-коричневий або майже чорний колір. Процес кристалізації робить гречаний мед світліше, прозоріше. Запах меду з гречки має інтенсивний приємний аромат, що нагадує тонкий аромат квіток гречки: солодкуватий, злегка гарячий, пряний, іноді має легку гірчинку.
Хімічні властивості гречаного меду
Цілющі властивості гречаного меду багато в чому визначаються його хімічним складом. У ньому, як і в акацієвим меді, багато фруктози, глюкози, сахарози. Корисність гречаного меду досягається також за рахунок високого вмісту в ньому міді, цинку, заліза, бору, йоду, нікелю, кобальту, інших біологічно активних речовин і компонентів, в числі яких фосфор, вітаміни С, В1, В2, РР. Рутин, якого так багато в гречці, в меді міститься в самих мінімальних кількостях. Гречаний мед лікувальні властивості свої, які роблять його хорошим антисептиком, проявляє свої властивості завдяки високій кислотності, а також змістом високого півцента білка, інших ферментів. Склад гречаного меду дозволяє зберігати його досить тривалий час, в процесі чого мед зберігає свої корисні якості.Антибактерицидні властивості гречаного меду
Відмінно проявляє гречаний мед властивості антисептика, які він здатний зберігати навіть після півроку зберігання. Його активність дуже висока щодо золотистого стафілокока, а також інших видом стафілококів, кишкової палички. Дуже цікавим виявляється те, що перекис водню, яка утворюється поступово в гречаному меді, виявляється сильнішим засобом проти бактерій, ніж інші сполуки, які отримані з інших різних джерел. Цьому сприяє те, що в гречаному меді містяться особливі речовини, які збільшують його протимікробні властивості.Проведені лабораторні тести показують, що перекис водню, яка відповідальна за загибель бактерій, активізує свій вплив тільки при достатній кількості вітаміну С, а також іонів металів (хрому, заліза, кобальту, магнію та інших). Саме ці компоненти і містяться в меді у величезній кількості, а сама перекис водню виробляється особливим ферментом, який також є в меді. Зазначений фермент починає активно з'являтися тільки в тому випадку, коли мед розбавляють, тому в меді повної консистенції їх немає. Тому, якщо характеризувати гречаний мед - користь його як антисептика зростає після розведення.
Мед з різнотрав'я
Мед поліфлерний або з різнотрав'я - один з найбільш універсальних засобів з безліччю корисних властивостей. Його назва походить від двох слів - «polys» (чисельний) і «fleur» (квітка) і говорить сама за себе: бджоли виробляють мед, збираючи нектар з різних дикорослих і культурних рослин. Це нектар збирається з травня по серпень і застосовується з метою лікування і профілактики.Лугове різнотрав'я
Лугове різнотрав'я вважається одним з кращих. До його основних медоносів належать: чебрець, шавлія, конюшина, кульбаба, щандра.Класичний колір натурального лугового, так званого, солодкого бурштину - яскраво жовтий. Його смак дуже ніжний з легким ароматним післясмаком. А рослини, з яких зібрана пилок, насичують мед своїми лікувальними і корисними властивостями. Він позитивно впливає на нирки і сечовидільну систему, заспокоює нерви, лікує кашель, бронхіт, виразку і онкологічні захворювання.
Гірське різнотрав'я
Застосовується в лікувально-профілактичних цілях, адже гірське повітря, позитивно впливає на трави, нектар з яких збирають бджілки.Гірський мед робить позитивний вплив на весь організм, включаючи нервову систему. Фахівці рекомендують вживати його для лікування безсоння, головного болю, вегетосудинної дистонії, а також при задишці, запамороченні. Буде корисно купити натуральний гірський продукт діабетикам - він не вимагає наявності інсуліну. Також він корисний у разі підвищеної функціональності щитовидки.
Лісове різнотрав'я
Сорт з лісових трав відрізняється запашним ароматом і ніжним смаком. Основними медоносами є нектар липи, глоду, малини, суниці та інших лісових рослин. На смак він дуже солодкий і ароматний, з чудовим суничним післясмаком.Акацієвий мед
Користь
Акацієвий мед - це єдиний солодкий продукт, що допомагає позбавитися зайвих кілограмів.Правильна дієта включає в себе вживання меду, розчиненого у воді, і сухофруктів. При такому харчуванні можна схуднути на 6 кг за тиждень.
Мед акації має масу корисних для організму властивостей:
- надає заспокійливу дію на нервову систему, лікує депресію, налаштовує на сон, підвищує витривалість при сильних розумових навантаженнях;
- містить яблучну, лимонну, молочну кислоти, які беруть участь в обмінних процесах;
- знижує високий тиск;
- покращує функціонування травних органів, очищає нирки, печінку;
- діє як сечогінний і протимікробний засіб при неполадках в сечостатевій системі;
- підвищує гемоглобін;
- вміст глюкози і фруктози дозволяє вживати продукт діабетикам;
- зміцнює імунну систему, показаний в якості відновлюючого кошти після тривалих хвороб, в тому числі і дітям після 2 років;
- відновлює енергетичний баланс після занять спортом;
- розширює судини і покращує кровотворення, тому незамінний для літніх людей;
- використовується для лікування інфекційних захворювань очей: можна застосовувати мед акації для закапування, розбавивши його в дистильованої воді, або у вигляді примочок;
- завдяки гипоаллергенности застосовується при виготовленні кремів і мазей для новонароджених;
- має дезінфікуючу і відновлює дію, тому ефективний при лікуванні порізів і опіків;
- інгаляції з додаванням 30% акацієвого меду зцілюють від риніту, ларингіту, бронхіальної астми;
Шкода
Не слід перевищувати рекомендовану щоденну норму вживання акацієвого меду: 2 столові ложки - для дорослих, 2 чайні - для дитини.Надмірна кількість продукту може викликати алергію, прискорене серцебиття, розсіювання свідомості, розлад шлунка.
Мед акації не містить жирів. Вуглеводи в його складі не перевищують кількісну норму.
Шкідливо вживати мед акації, нагрітий вище 45 градусів або розмішати в гарячому чаї. При цьому продукт, не тільки втрачає багато цінні властивості, а й виділяє токсичну речовину - оксиметилфурфурол.
При лікуванні і вирощуванні бджіл в деяких випадках використовують заборонені антисептичні засоби. З цієї причини мед акації, виготовлений з порушенням прийнятих норм, може містити канцерогенні сполуки.
Калорійність
Калорійність 100 г акацієвого дорівнює 317 ккал, що становить 15,2% від рекомендованої норми на добу. У таблиці представлені дані по калорійності продукту в різних одиницях виміру:
кількість
меду акації
Маса (г) Калорійність (ккал)
1 чайна ложка 12 38
1 столова ложка 35 110,95
1 стакан (200 мл) 260 824,2
1 гранований стакан (250 мл) 325 1030,25
Протипоказання
Вагітним жінкам не можна їсти акацієвий мед при наявності загальних протипоказань і в великих кількостях. Помірне вживання продукту принесе організму майбутньої мами тільки користь.Країни, що розвиваються органи і імунна система грудних дітей не готові до знайомства з продуктами бджільництва, тому акацієвий мед повинен бути виключений з раціону малюка. Лікарі рекомендують відкласти годування дитини з медом до 3 років. Виключено споживання цього продукту і при грудному вигодовуванні.
Мед акації протипоказано вживати при:
- цукровому діабеті;
- повної непереносимості меду;
- схильності до алергії або підвищеної чутливості саме до цього виду.
Липовий мед
З одного дерева середнього віку, що росте в сприятливих кліматичних умовах, бджоли виробляють від 15 до 30 кг меду в залежності від місцевості.
Таким чином, плантація лип площею в один гектар може принести близько тонни цілющого продукту.
Хімічний склад і корисні властивості липового меду
Мед, особливо липовий - справжня загадка для вчених. Його складний хімічний склад обумовлює неперевершені цілющі властивості. Посудіть самі: він містить близько 400 речовин і з'єднань, життєво необхідних людині для повноцінної діяльності організму.У липовому меді лише 20% води, решта 80% - сухі речовини, переважна маса яких - фруктоза і глюкоза, які легко засвоюються організмом в первозданному вигляді, не вимагаючи витрати енергії. Липовий мед характеризується високим вмістом мальтози, близько 6-8%. Вона утворюється в процесі дозрівання продукту; присутність її в меді благотворно позначається на травленні. Як би парадоксально це не звучало, але липовий мед містить не так вже й багато вітамінів, зокрема:
- вітамін В1 (тіамін);
- вітамін В2 (рибофлавін);
- вітамін В5 (пантотенова кислота);
- вітамін В6 (піридоксин);
- нікотинова кислота;
- вітамін Н (біотин);
- вітамін РР (ніацин);
- токоферол;
- вітамін С (аскорбінова кислота).
Однак цінним перевагою продукту є те, що вітаміни в ньому містяться в дуже вдалому поєднанні з іншими важливими речовинами, що призводить до величезного цілющому ефекту липового меду. Зокрема, в його склад входить не менше 40 різних мікро- і макроелементів, таких як калій, кальцій, сірка, мідь, йод, алюміній, нікель, фосфор, хлор, магній, марганець, цинк, кобальт і ін.
Ще одна причина, по якій липовий мед добре засвоюється організмом, полягає в тому, що багато мінеральні речовини знаходяться в ньому в точно такій же концентрації, що й у крові людини. Завдяки цьому регулярне вживання липового меду сприяє підтримці адекватного осмотичного тиску на клітинному рівні, нормалізує обмін речовин, благотворно впливає на травлення і гормональну діяльність.
Також в липовому меді містяться органічні і неорганічні кислоти: глюконовая, лимонна, молочна, яблучна, винна, ліноленова, щавлева, бурштинова, соляна, фосфорна.
Органічні кислоти обумовлюють приємний кислуватий смак липового меду, а також його аромат і бактерицидні властивості. Важливою складовою продукту є квітковий пилок липового цвіту. Саме вона є джерелом амінокислот і протеїнів, таких необхідних організму.
Застосування липового меду при лікуванні захворювань
У народі мед не дарма називають «рідким золотом», адже він - ліки від багатьох хвороб. Особливо «відзначився» в цьому плані липовий мед, оскільки його антибактеріальні властивості найбільш високі в порівнянні з іншими видами солодкого продукту життєдіяльності бджіл.Хороший додатковий ефект при лікуванні простудних захворювань (нежиті, трахеїту, ангіни та ін.) Дає вживання суміші липового меду і соку рослини алое в пропорції 1: 5. Чайну ложку цих ліків слід приймати тричі на день за годину до їжі. Сильний нежить можна зупинити, якщо закопувати в ніс 30% -ний розчин липового меду в свіжовичавленому соку червоного буряка. У кожну ніздрю слід закапувати по 5-6 крапель. При гострому бронхіті добре допомагає засіб, приготоване з 5 розтертих листя алое, столової ложки липового меду, двох яєчних жовтків і пляшки кагору.
Сильний кашель можна вилікувати коржами, замішаними з липового меду, борошна, гірчиці і соняшникової олії. Всі інгредієнти слід замісити і накласти перед сном на область грудної клітини у вигляді коржа. Слід пам'ятати, що липовий мед має підвищені потогінний властивостями, і тому його не слід вживати перед виходом на вулицю.
В ідеалі при застуді потрібно дотримуватися постільного режиму, тоді продукт надасть дієвий ефект при захворюваннях, пов'язаних з підвищеною температурою, слабкістю, головним болем, нежитем. До речі, липовий мед входить до складу багатьох фармацевтичних лікарських засобів для лікування туберкульозу, і це зайвий раз говорить про те, що офіційна медицина давно визнала безпрецедентні цілющі властивості цього продукту.
Застосування липового меду при захворюваннях шлунково-кишкового тракту
Гастрити, коліти, гастроентерити супроводжуються масою неприємних симптомів. У сучасній медицині існують давно розроблені схеми лікування даних захворювань. Однак ефект від терапії буде кращим і настане швидше, якщо не забувати про липовий мед. Одна столова ложка продукту, розчиненого в теплій воді, призводить до більш швидкому рубцюванню виразки шлунка, якщо приймати таке лікування тричі на день протягом тривалого терміну.
Недарма старі люди кажуть, що липовий мед - найкращий друг шлунка. Вся справа в тому, що він знижує гіперсекреція соляної кислоти в шлунку (в теплому вигляді) і, навпаки, підвищує її (в холодному). Медики знають цю особливість липового меду і враховують її при виборі методу лікування. Широко використовується він в поєднанні з відварами трав, соком свіжої капусти, сільським коров'ячим маслом, ядрами горіхів.
Стародавні методи лікування липовим медом від Авіценни
Стародавній вчений, філософ і лікар Авіценна, автор багатьох книг по лікуванню, лікував липовим медом епілепсію, психопатичні стану, головний біль, ревматизм, подагру, хвороби нирок, сечовивідних шляхів та жіночої статевої сфери. Багато його рецепти дійшли до наших днів і успішно застосовуються як в народній, так і в офіційній медицині.Вони дійсно допомагають успішно боротися з неврозами, серцево-судинними захворюваннями, безсонням і стресами.
Липовий мед на сторожі жіночої краси
Незвичайно стійкий аромат даного виду меду, його ніжний чарівний смак не могли залишитися непоміченими професійними косметологами, а також красунями всіх мастей. У підсумку перші рекомендують другим різноманітні рецепти масок, обгортань і притирань, що сприяють збереженню молодості шкіри і пружності тіла.Додаючи трохи липового меду в розім'яті ягоди полуниці, малини, м'якоть персика, абрикоса, сир або яєчний жовток, можна експериментувати в створенні чудодійних домашніх масок для обличчя, шиї, кистей, стоп і навіть волосся.
Протипоказання до вживання липового меду
Головним протипоказанням до застосування даного виду меду є цукровий діабет. У меді міститься багато глюкози і фруктози, які негативно впливають на перебіг захворювання. Однак такі питання вирішуються все-таки в кабінеті лікаря. Можливо, він порекомендує пацієнту-діабетикові вживати невелику кількість липового меду в сотах.Справа в тому, що віск, що міститься в бджолиних сотах, перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози і фруктози. Ще однією перешкодою на шляху любителів липового меду стає алергія. Крім того, продукт протипоказаний пацієнтам з гострою серцевою недостатністю, які перенесли операції на серцевих клапанах, що страждають легеневими кровотечами.
Соняшниковий мед
відрізняється дуже швидкою кристалізацією. Він знаходиться в рідкому стані буквально протягом 20 днів після збору, а іноді починає кристалізуватися вже в сотах. Однак це ніяк не впливає на його лікувальні властивості. У складі цього меду може міститься велика кількість квіткового пилку, тому його не рекомендують вживати людям, що страждають на алергію.Соняшниковий мед виходить з перги жовтих квітів соняшника, що визначає його сонячний колір і ніжний літній аромат. Для того, щоб зібрати нектар, бджоли за літо обробляють величезні поля квітучих соняшників. Соняшник визнаний не тільки оліїстим рослиною, що становлять поживну цінність, але і лікарським, використовуваним в рецептах народної і традиційної медицини. Пилок і нектар, які збирають бджоли, є невід'ємною частиною рослини і містить всі активні речовини, характерні для соняшника. При дозріванні меду корисні властивості концентруються, консервуються, і в підсумку бджолярі відкачують цінний лікувальний продукт, вживаючи який, можна відновити сили, впорається з хворобою і поліпшити настрій.
Соняшниковий мед багатий на вітаміни групи В, в ньому міститься величезна кількість вітаміну А у вигляді β-каротину (більш, ніж в яловичині, в 60 разів!), Вітамінами Е, С, Н, К.
Соняшниковий мед не має аналогів серед інших природних продуктів за вмістом ензимів (діастаза, каталаза, кисла фосфатаза, інвертаза та ін.). Унікальність обумовлена ферментами, виробленими слинними залозами бджоли і є каталізаторами білкових реакцій в організмі людини. Саме завдяки наявності ферментів, соняшниковий мед набуває бактерицидні, імуностимулюючі і омолоджуючі властивості. Це джерело органічних кислот (глюконова, оцтова, масляна, молочна, лимонна, малеїнова і ін.), Амінокислот (близько 27), що входять до складу білків людського організму, що впливають на процеси регенерації тканин, сольового обміну.
Незважаючи на поширеність і популярність, соняшниковий мед рідко зустрінеш у вільному продажі на прилавках магазина. Це обумовлено його схильністю до швидкої кристалізації і затвердіння. Твердий соняшниковий мед проблематично розлити в тару, для того, щоб він став рідким - його потрібно нагріти. Висока температура понад 40 градусів згубна для структури: під її впливом руйнуються хімічні зв'язки речовин і елементів, в результаті виходить абсолютно даремний густий сироп, який не представляє ніякої цінності.
Чим корисний мед з соняшнику?
Соняшниковий мед, корисні властивості якого обумовлені високим вмістом глюкози, а також вітамінів і ферментів благотворно впливає на серцево-судинну систему, нормалізує артеріальний тиск, нормалізує роботу венозного кровообігу, зміцнює м'язи міокарда і стінки судин.Крім того, мед з соняшнику, властивості якого дуже різноманітні, покращує роботу печінки, виводить шкідливі токсини і шлаки з організму, застосовується в народній медицині для запобігання появи набряків. Соняшниковий мед допомагає при лікуванні гепатиту і цирозу печінки. Застосовувати його можна і зовнішньо - у вигляді компресів.
Цей вид меду, як і багато інших, є відмінним протизастудним засобом - його застосовують і в якості профілактики і при лікуванні простудних захворювань - грипу, нежитю, ангіни.
Соняшниковий мед допомагає в боротьбі з неврозами і нервовими станами, заспокоює нервову систему.
Ріпаковий мед
Одним з джерел монофлорності меду може стати ріпак. Ця культура має високу сільськогосподарську цінність, нею засівають великі площі, попутно використовуючи їх як «угіддя» для збору нектару. Ріпаковий мед, одержуваний в результаті, має безпрецедентну лікарську і харчову цінність. Недарма цей рідкісний монофлорний сорт називають «живим».Походження
Ріпак - один з представників сімейства хрестоцвітних. Його походження викликає багато питань, так як в дикому вигляді рослина не зустрічається. Імовірно, з'явився в результаті перезапилення інших хрестоцвітих близько 4 тисяч років тому. Висока продуктивність привела до масового поширення: на даний момент у багатьох країнах помірної смуги здичавілі форми вважаються бур'яном.Ріпак - непоганий сидерат. Має стрижневу кореневу систему, прямостоячий стебло і чергові листя, зібрані в прикореневу розетку. Квітки яскраво-жовті, чотирипелюсткові, формують пухкі суцвіття. Цвітіння триває протягом одного місяця (кінець весни або початок літа).
Рослина має кілька призначень. Його використовують як кормову культуру. Високий вміст ефірних масел дозволяє використовувати його для виготовлення біодизеля. Зростання цінності останнього призвело до збільшення посівів. Природно, що величезні поля, засіяні медоносом, облюбували пасічники. Тим більше що в квітках ріпаку міститься велика кількість доступного нектару (для отримання 50 кг меду досить площі в 1 га).
Характеристики меду і склад
Незвичайні властивості ріпакової меду роблять його несхожим на інші продукти бджільництва:- Колір і аромат. Колір світлий, білувато-жовтий. Аромат приємний, тонкий, з нотками гіркуватості.
- Смакові якості. Смак солодкий, приємний, з гіркуватим присмаком.
- Кристалізація і консистенція. Мед дуже швидко зацукровується, набуваючи білий колір. Садка дрібнозернистий. Через густий консистенції його доводиться відкачувати з сот протягом доби (пасічники намагаються вгадати момент, коли бджоли закриють всі стільники на рамці, щоб витягти продукт без праці).
- Особливі властивості. Цей сорт практично не розчиняється у воді.
Окремо варто сказати про склад. Ріпаковий мед містить всього 19% води (тому швидко кристалізується). Кількість цукрів перевищує 80%, включаючи глюкозу, фруктозу і декстрини. До речі, останніх близько 7% - більше, ніж в інших продуктах бджільництва. Крім того, в складі можна виявити органічні кислоти, мінерали, вітаміни і біологічно активні речовини.
Перевірка натуральності або як правильно вибрати
Ріпаковий мед може принести як користь, так і шкоду. Корисним може бути тільки натуральний продукт, реакція організму на фальсифікат абсолютно непередбачувана. Купуйте мед тільки у перевірених, надійних продавців. Цей сорт зустрічається у нас досить рідко, тому його часто підробляють.Важливо знати, як відрізнити натуральний ріпаковий мед від фальсифікату. По-перше, оціните запах і колір продукту перед покупкою. Вони повинні відповідати сорту. По-друге, не прагніть купити рідкий продукт. Одне з властивостей ріпакової меду - стрімка кристалізація, він не може потрапити на прилавки в рідкому стані. Для отримання «товарної» консистенції його перетоплюють, що не тільки веде до втрати всіх корисних властивостей, але і призводить до утворення отруйних речовин.
Сторонні домішки в цьому сорті відразу помітні: він почне давати неоднорідну садку, що зазвичай не властиво. Інша справа, якщо домішки давалися бджолам під час медозбору. Смугастих трудівниць іноді лікують антибіотиками. А недобросовісні пасічники підгодовують їх цукром, щоб збільшити кількість кінцевого продукту. Природно, мед, який вийде в результаті, вже не буде корисним.
Корисні і лікувальні властивості
Як вже говорилося, цей сорт часто називають «живим», приписуючи йому унікальні лікувальні властивості. Чим корисний ріпаковий мед?- Справляється з проявами токсикозу при вагітності набагато краще томатного соку!
- Відновлює гормональний баланс.
- При зовнішньому застосуванні використовується для лікування виразок і ран, зупиняє кровотечу, знезаражує, знімає запалення і стимулює загоєння.
- Ріпаковий мед підвищує імунітет, сприяє виведенню токсинів.
- Нормалізує роботу печінки і рівень вироблюваних нею ферментів.
- Поліпшує склад крові і нормалізує обмін речовин, завдяки чому його прийом робить позитивний вплив при лікуванні таких захворювань, як ожиріння, атеросклероз, анемія і так далі.
- Прискорює регенерацію кісткової та інших тканин.
Здатність значно впливати на гормональний баланс і активізувати регенераційні процеси - це ті особливі властивості, які відрізняють мед з ріпаку від інших сортів.
Вживання: показання та протипоказання
Корисні властивості ріпакової меду розкриваються при правильному вживанні. Якщо Ви змішуєте мед з рідинами (чаєм, молоком), вони не повинні бути гарячими (не вище 60 градусів). У день можна з'їсти приблизно 3-4 ложки. Це кількість розподіляють на кілька прийомів. Найкорисніше їсти його на голодний шлунок.Перед початком прийому обов'язково потрібно переконатися, що продукт не викликає алергії. Навіть якщо алергічної реакції немає, мед вводять в раціон невеликими порціями, щоб організм адаптувався до високо вуглеводного продукту. Унаслідок високого вмісту глюкози цей продукт потрібно приймати з обережністю діабетикам і тим, хто страждає на ожиріння. Дітям делікатес дають тільки після попередньої консультації з лікарем.
Правила зберігання
Для зберігання ріпакової меду підійде сухе прохолодне приміщення, захищене від сонячних променів. Важливий момент: його не можна зберігати в холодильній камері, температура там занадто низька.Тару використовують скляну або керамічну. Обов'язково накривають щільною кришкою. Цей сорт швидко закисає і легко вбирає сторонні запахи.
Ріпаковий мед отримав широке розповсюдження в багатьох країнах Європи. У Канаді, наприклад, в зборі цього сорту задіяно близько половини всіх бджолиних сімей. Знаючи про всі корисні властивості і протипоказання ріпакової меду це не дивно. У нас він досі зустрічається рідко. Але якщо Вам попався цей сорт, обов'язково випробуйте його унікальні лікувальні властивості на собі.
Немає коментарів:
Дописати коментар