пʼятниця, 29 квітня 2016 р.

Де і як взяти бджіл?


Бджолосім'ї можна купити декількома варіантами, а можна навіть безкоштовно отримати, але про все це по порядку.

  • Перший варіант покупки бджіл - це варіант покупки разом з вуликом, гніздом (рамки з відбудованими восковими сотами). Найпростіший і дорогий варіант. У цьому випадку потрібно всього лише прийти до продавця-пасічнику, скріпити вулики (що б не роз'їхалися при перевезенні ..) і відвезти на нове їх місце дислокації. При цьому бджоли відразу ж готові до збору меду, від них можна зробити відводок. Тобто бджоли як бджоли :)
  • Варіант номер два - покупка пакетів бджіл. Пакет бджіл - це невеликий відводок (частина) бджолиний сім'ї, що містить близько 1,2 кг. молодих бджіл і плодову матку. Ці бджоли поміщаються в дерев'яний ящик, на зразок посилкової - т.зв. пакет. Пакети бувають рамкові і безрамкові.

Найчастіше зустрічаються рамкові пакети, тобто крім самих бджіл в них поміщають 4 (або 6) рамок на двох-трьох з яких є розплід і дві рамки з кормом для бджіл (медом і (пергою). Такі пакети замовляють з південних регіонів в травні, якщо купити пізніше, то з них меду не отримаєте. Після доставки на місце рамкові пакети ставлять поруч з підготовленими вуликами і відкривши їх, переносять у вулики рамки. Тих, хто залишився бджіл на стінках в пакеті струшують туди ж у вулик. Ця сімейка при наявності здорових бджіл і хорошою матці і попри велику кількість кормів починає швидко розвиватися і цілком може в підсумку заготовити корми собі на зиму і принести трошки меду для бджоляра. Догляд за нею - своєчасне розширення гнізда.

Безрамкові пакети бувають рідше, але так само зустрічаються. Єдина відмінність від рамкових в тому, що в ящику-пакеті міститися тільки бджоли без рамок. Як корм у них або сироп налитий в спец годівницю, або медове тісто. При доставці на місце бджіл струшують в вулики на вощину, або на заздалегідь закуплену (взяту, вкрадену :) (жарт)) готову суша (відбудовані рамки вощини) і дають в годівницях сироп.


  • Ще один варіант покупки бджіл - покупка рою, наприклад у сусіда. Ройова пора в європейській частині РФ це травень-середина червня (від півдня на північ). По суті - це той же безрамковий пакет бджіл, але створений не штучно розподілом сім'ї бджіл, а природним розмноженням. Найчастіше з роєм виходить стара матка, або молода неплідна, що є мінусом. Так само до негативної сторони відноситься те, що ройові бджоли - це погані бджоли, вони, найчастіше мало дають меду, ройова риса передається генетично, тому не варто зв'язуватися. Єдиним плюсом може бути, що маса рою може бути більша за масу бджолопакетів.


Ну і нарешті, якщо вже справа зайшла про рої, то слід врахувати, що частенько трапляється, що бджоляр позіхає під час виходу рою і той відлітає .. Розумні люди придумали розвішувати по деревах в районах де знаходяться пасіки спеціальні пастки в які нерідко селяться ті самі відлетіли рої. Пастки виглядають як все той же рамковий пакет бджіл з вічком в стінці посередині (взагалі конструкцій багато, хто на що здатний, не в цьому суть). У нього поміщають рамки з вощиною, сотами (якщо є), і розвішують по деревах і чекають поки клюне. Так, мало не забув (!!!), не треба сидіти під деревом і чекати. Повісили, запам'ятали місце і пішли додому. Через тиждень пройшлися перевірили ... Розвішувати пастки для бджіл слід на початку травні і нехай висять до кінця літа.

Немає коментарів:

Дописати коментар