середа, 11 лютого 2015 р.

З чого почати, навчання бджільництву?

Кожному бджоляру, якому пасіка дісталася не в спадщину, колись хотілося завести бджіл. Комусь хочеться зробити це сьогодні, і ця стаття для них. Спробуємо направити їх в потрібне русло.

   З чого ж все-таки почати?. 
Для початку слід трохи зрозуміти самих бджіл: як вони живуть, чим існують, вивчити склад бджолиної сім'ї. Вивчити як бджоли проводять свій час, коли якою діяльністю займаються, вивчити терміни життя бджіл, ніж і у якій кількості вони харчуються. При цьому не треба вдаватися в такі подробиці, як температура тіла бджоли, ніж вони спілкуються, ніс, рот і т.д. Ні, звичайно, якщо цікаво, то прапор в руки, але в практичній діяльності це не знадобитися. Так само слід вивчити де живуть бджоли, як влаштовано це житло і що в ньому виконує якусь функцію.


   Цим я раджу займатися довгими зимовими вечорами, що б вже навесні відкрити газету з оголошеннями на рубриці «Тварини» і почати обдзвонювати ...
   Так само слід подбати про необхідне інвентарі бджолярів, який обов'язково знадобитися при утриманні бджіл. Весь цей інвентар загальнодоступний і продається в будь-якому магазині бджільництва. Адресу найближчого до вас магазину для бджолярів можливо ви знайдете тут.
   Як тільки настане довгоочікувана весняна погода, зацвітуть сади, так відразу можна готуватися до придбання бджіл. Але це якщо зовсім вже несила, а бажано ще почекати трохи, коли сади вже відцвітуть. У цей момент вже пристойно потеплішає, сім'ї бджіл наберуть чинності, завдадуть трохи нектару і пилку, стільники наповнюватися розплодом і т.д ..
   Ось тоді-то ви відкриваєте газету із заповітною рубрикою і телефонуйте ... Бджолярі, як правило, люди добродушні. Тому при зустрічі попросіть їх при вас провести огляд купується сім'ї бджіл, розповісти що де і як, показати матку, розплід, мед, пилок. Звичайно до цього моменту, якщо займалися довгими зимовими вечорами, ви все це будете знати, але, все ж, закріпити практичним заняттям не завадить, щоб не було потім зайвих сумнівів.
 Скільки ж заводити бджолосімей для початку? Для початку вистачить трьох, максимум п'ять. Це оптимальна кількість сімей, з яким легко впоратися і можна простежити за життєдіяльністю бджіл. Адже бджоли істоти цікаві. На перший погляд все бджоли окремо однакові, але бджолосім'ї це вже істоти зі своїм характером. Одна сім'я надумає роїтися, друга буде орати як кінь, третя буде просто зла. І що б відразу не розчаруватися від однієї купленої рійливість сім'ї, або навпаки не впасти в зайвий захват від однієї сім'ї, яка ненавмисно принесе сто пудів меду, слід взяти кілька. Що б було з чим порівнювати.



Немає коментарів:

Дописати коментар