вівторок, 7 липня 2015 р.

Який тип вулика вибрати початківцю?



Багато починаючих бджолярів задаються питанням ''Який вибрати вулик для своїх бджіл?''. Однозначної відповіді ви не отримаєте, тому що скільки бджолярів - стільки й думок, проте спробую викласти деякі рекомендації.

1) Фактор пов'язаний з самою покупкою. Основне число бджолярів на просторах СНД зараз містять бджіл у вуликах на дадановского рамка. Що хочу цим сказати? Це означає, що при пошуку бджоляра який продасть бджолосім'ї, гніздо яких знаходиться на дадановской (h = 300мм) рамці, у вас буде набагато більше варіантів, нежеле при пошуку бджоляра, що містить бджіл в Рутовського (h = 230мм).
2) Зручність роботи. Суперечок багато, але все-таки працювати в дадановских вуликах набагато приємніше. Чому?
Менше рамок, а значить менше часу потрібно при повному перегляді бджолосім'ї. Ви, звичайно, начитавшись розумних книжок скажете: «А в Рутовського повне розбирання гнізд взагалі-то не потрібно. Там працюють корпусами! »- Відмінно, спробуйте, попрацюйте. Якщо років через п'ять почне виходити працювати корпусами, молодці! Менша кількість рамок так само зручно при відкачці меду. Хоча якщо врахувати останні тенденції по автоматизації процесів, то ..
Звичайно є такий момент, як маса корпусів. Дадановские звичайно ж важче, але все таки і Рутовського НЕ легкі. Тому залучення помічника в більшості рівнозначних випадків знадобиться і з того і з тією системою вулика.
3) Витрата матеріалу і часу на виготовлення вулика. При виготовленні вуликів системи Дадан потрібно менше матеріалу і часу. Так як кількість складових деталей в ньому менше.
4) Кількість вуликів рамок. У Рутовського вуликах як правило число рамок роблять або 10, або 12 в корпусі. Для роботи корпусами слід робити 10 рамок, так як меншою обсяг менше охолоджує бджолине гніздо при розширенні. Та й тягати 10 рамкові легше. Ульє на дадановского рамку роблять різної ширини в межах від 8 (кочові вулики для причепів) до 24 рамок. 8 рамкові вулики роблять кочевщікі для того, що б на їх пересувну пасечную віз могло вміститися якомога більше вуликів. Основна маса бджолярів тримає в 12 рамкових вуликах. Це оптимальний варіант перетином у вигляді квадрата, що дозволяє ставити корпусу вічками в різні боки (допомагає при деяких системах пчеловожденія. Наприклад в нижньому корпусі основна сім'я, а в другому через суцільну перегородку міститься додаткова сім'я. Для цього другий корпус ставлять на перший так, що б льотки дивилися в різні боки). Рідше містять в 16 рамкових, і ще рідше в 24 рамкових. Це підходить для літніх людей, яким не під силу піднімати другі корпуси. Однак розвиток сім'ї в таких вуликах гірше.
Verification: 6dcca3c1f3e3d7e4
Verification: 6dcca3c1f3e3d7e4

Немає коментарів:

Дописати коментар