вівторок, 1 грудня 2015 р.

Ловля бродячих (відлетілих) роїв

Бувалі бджолярі знають, що бджлосімью можна дістати не вдаючись до великих фінансових витрат, просто кажучи, зловити. Проте, хотів би по детальніше розповісти, як все таки ловити бджіл. Нехай ця стаття буде в допомогу новачкам-бджолярам, ​​які хочуть почати продуктивне спілкування з бджолами, але не мають на ці цілі великий бюджет. Але і досвідчені бджолярі, сподіваюся, знайдуть щось корисне в цій статті.

І так, від куди взагалі візьметься рій, який можна зловити? - Запитаєте ви. Тут два варіанти, - або який не будь горе-пасічник (можливо просто зайнята людина) прозевает роїння і дозволить вилетіти рою, або ж рій можуть випустити "дико живучих" бджоли, яких ні хто не контролює.


Для того щоб зловити рій дуже важливо вибрати місце для розташування ящика-пастки. Ідеально якщо це буде самотньо зростаюче високе дерево. Яке знаходиться на шляху літа бджіл (між населеним пунктом, де розташовані пасіки і полем, лугом наприклад).

Тепер про ящик-пастку. Нічого особливого - щось на кшталт вулика в мініатюрі, краще його виготовити з фанери, для полегшення ваги (це спростить доставку ящика на високе дерево). Всередину слід помістити рамки з вощиною (4-5 рамок буде достатньо).


Існують спеціальні препарати, які залучають рій до вашої пастці. Але можна обійтися і без них. Запах м'яти, а особливо прополісу добре звертають увагу бджіл на плід ваших столярних праць. Просто потріть листочками м'яти або прополісом всередині і зовні міні-вулика, а також біля вічка.


Встановлювати роївні можна вже в останній декаді травня, проте найбільшу кількість роїння відбувається в червні липні. Після установки забувати про ящик зовсім не треба, а періодично навідуватися і уважно придивлятися до летку - чи немає там активності.


Якщо бджоли все-таки оцінили Ваші старання і оселилися у вашій пастці потрібно негайно їх зняти з дерева. Але знову таки можливі два варіанти: Ви застали той момент коли рій тільки влетів в нове житло і не встиг облітатися (навколо місця установки ящика літає велика кількість бджіл утворюючи щось схоже на гудящую хмару). Ваші дії - дочекайтеся поки рій залетить в пастку, закрийте вічко і заберіть ящик. Після чого можна відразу визначати сім'ю в повноцінний вулик, заповнений рамками з вощиною. Ройові бджоли в лічені дні відбудують усі рамки і почнуть старанно працювати. І варіант другий - Ви прийшли перевірити роївню, а бджоли вже обжилися і почали свої повсякденні роботи зі збору меду і вирощування розплоду. У такому випадку потрібно дочекатися вечора, коли років бджіл припиниться, і забрати пчелосемью на пасіку розташовану на відстані більше 3 км від місця "лову". Якщо пасіка ближче помістіть ящик з бджолами в підвал на дві доби. Після чого розмістіть сім'ю у вулику доставте пару рамок із сушею і вощиною. Бджоли заново облітає і почнуть працювати.

Немає коментарів:

Дописати коментар